نورودایورسیتی یا تنوع عصبی چیست؟
فهرست مطالب
Toggleنورودایورسیتی یا تنوع عصبی چیست؟ نورودایورسیتی یا تنوع عصبی به مفهوم تنوع در ساختار و عملکرد مغز انسان ها اشاره دارد. اصطلاح نورودایورسیتی به ویژه در زمینه های علوم اعصاب و روان شناسی مورد توجه قرار گرفته است و به تفاوت های طبیعی در نحوه پردازش اطلاعات، یادگیری و رفتار افراد می پردازد.
تنوع عصبی شامل طیف وسیعی از شرایطی همانند اوتیسم، دیسیکلیا، تورتز و ADHD می باشد، که هر یک ویژگی ها و توانمندی های خاص خود را دارند.
نورودایورسیتی به مجموعه ای از رفتار ها و ویژگی های رفتاری متفاوت اکثریت جامعه اشاره دارد.
به عبارتی تنوع عصبی بدین معنا است که مغز توانایی عملکرد به شیوه های مختلف را دارد و این تفاوت ناشی از تغییرات طبیعی در ساختار مغز می باشند و شما نمی توانید همانند دیگر انسان ها در همه زمینه ها مهارت داشته باشید.
تجربه افرادی که مبتلا به تنوع عصبی هستند ممکن است با دیگران متفاوت باشد، برخی از این افراد نسبت به محیط های احساسی، حساسیت بیشتری نشان می دهند و عده ای نیز ممکن است در تشخیص حالت چهره یا خواندن اعداد و کلمات دچار مشکل شوند.
انواع نورودایورجنت یا به اصطلاح واگرای عصبی به افرادی اطلاق می شود که مغزشان دارای ساختار عصبی غیر معمول است و در مقابل افراد نوروتیپیک قرار دارند. نورودایورجنت به تفاوت های رشد مغزی و عصبی اشاره دارد که در هر فرد به شکل مختلفی بروز می کند. برخی از شناخته ترین انواع نورودایورجنت شامل موارد زیر هستند.
در گذشته، این شرایط به عنوان مشکلات تلقی می شدند، اما امروزه با درک بهتر از تنوع عصبی، روش های مناسب تری برای مدیریت این تفاوتها ارائه شده است. به عنوان مثال، برخی از این تنوع های عصبی می توانند توانایی درک و خلاقیت را به طرز چشمگیری افزایش دهند یا انگیزه و اشتیاق فرد را تقویت کنند.
حتی تکانشگری این افراد نیز می تواند مزیت باشد زیرا آن ها به راحتی نظراتی را بیان می کنند که دیگران از گفتن آن ترس دارند.
همپوشانی و همزمانی شرایط عصبی به این معنا است که مشکلات عصبی می توانند به طور همزمان بروز کنند. به طور مثال، تعدادی زیادی از افراد مبتلا به اوتیسم یا ADHD که دارای حساسیت های غیر معمول و نارسا خوانی هستند، غیر عادی نیست و احتمال دارد که این مشکلات با افسردگی و اضطراب نیز همراه باشد.
افراد نورودایورجنت ممکن است که حس کنند جامعه به گونه ای طراحی نشده است که نیاز های آن ها را براورده کند. این افراد با چالش های اجتماعی زیادی مانند تعاملات اضطراب آور و برچسب زنی روبرو هستند. همچنین مشکلات یادگیری در مکان های آموزشی ممکن است آن ها را با سختی های زیادی مواجهه کند.
در این افراد نرخ بیکاری بالاتر می باشد و در انطباق با استاندارد های شغلی دچار مشکل هستند.
به علاوه افراد عصبی با مشکل واگرایی بیشتر از دیگران مشکلات روانی نظیر افسردگی و اضطراب را تجربه می کنند. از طرفی تلاش برای پنهان کردن این مشکلات منجر به مشکلات روحی روانی جدی تری برای آن ها می شود.
با وجود این چالش ها، افراد دارای همپوشانی و همزمانی شرایط عصبی می توانند با تکیه بر نقاط قوت خودشان، بر موانع موجود غلبه کنند و راه های پیشرفت خود را هموار کنند. حتی زمانی که جامعه نقاط ضعف این افراد را بیشتر مدنظر قرار می دهد باید این نکته را به یاد داشته باشیم که آنها توانایی زیادی در برابر مسائل و مشکلات دارند.
اهمیت پذیرش تنوع عصبی برای افراد نورودایورسیتی بسیار زیاد است زیرا می توانند در جامعه عملکرد های بهتری داشته باشند. پذیرش کامل تنوع عصبی به منزله درک و پذیرش واقعی تفاوت های فردی در پردازش اطلاعات و یادگیری است. با پذیرش تنوع عصبی، می توانیم خلاقیت و نوآوری را افزایش دهیم، هر فرد دیدگاه و تجربیات منحصر به فردی دارد.
چنانچه شما نیز جز افراد نورودایورسیتی هستید، بهتر است به طور واضح در مورد تجربیات خود صحبت کنید و نیازهایتان را بیان کنید. به این باور برسید که دیدگاه شما ارزش بسیاری دارد و می تواند تغییرات مثبتی در اطرافتان به وجود آورد. به طور مثال زمانی که تعداد زیادی از افراد خواستار تغییر هستند، به طبع فضا های کاری نیز با سازگاری بیشتری رایج می شوند.
گفتگو های صادقانه با افراد همسن خود می تواند به مسائل تکرار شونده و تصورات غلط درباره شرایط مختلف عصبی کمک کند. بهتر است با دنیای اطراف خود دوست باشید و به دنبال راه هایی برای ایجاد فضایی حمایتی در محل کار و جامعه باشید.
تنوع عصبی در محیط های کاری، آموزشی و جامعه اهمیت زیادی دارد. در واقع تنوع عصبی فرصتی برای رشد، پیشرفت و ایده های گوناگون و جدید در محیط کار و جامعه است. با پذیرش این تنوع همه سازمان ها و مشاغل روابط انسانی و بهره وری بهتری دارند. اهمیت تنوع عصبی در محیط و جامعه به دلایل زیر است.
سخن پایانی
در اصطلاح عامیانه به نورودایورسیتی، تفاوت در سیم کشی های مغز انسان می گویند. با این نوع بینش افراد مبتلا به اوتیسم یا مشکلات این چنینی دیگر یک بیمار شناخته نمی شوند، به عبارتی یک تنوع عصبی می باشد که نیاز به درک بیشتر دارند.
طبق گزارش سازمان تنوع عصبی در محیط های کاری، حدود بیست درصد از جمعیت کل جهان دارای تنوع عصبی یا نورودایورسیتی می باشند. تنوع اقوام مختلف، تنوع جنسیتی یا تنوع های نژادی به راحتی قابل دیدن و قابل تشخیص هستند، اما تنوع عصبی تشخیص سختی دارد و به راحتی قابل فهمیدن نیست.
مرکز خانه سلامت افشار یکی از مکان هایی است که افراد می توانند با مراجعه به آن با مشاور های این مجموعه ارتباط برقرار کنند و تنوع عصبی خود را تشخیص دهند تا بتوانند در جامعه به شکل بهتری ارتباط برقرار کنند.
منبع: کلینیک ترک اعتیاد افشار