تاثیر ژنتیک بر اعتیاد
کمپ ترک اعتیاد جمشیدیه، بهترین کمپ ترک اعتیاد تهران: آگاهی از ژن زمینه ساز در اعتیاد به خانواده ها کمک می کند تا به میزان زیادی از گرایش جوانان به مصرف مواد مخدر جلوگیری کنند. با استفاده از آزمایش های ژنتیک در برخی از کشورها میتوان زمینه ی ژنتیکی اعتیاد را از همان بدو تولد تشخیص داد.
این آزمایش نشان دهنده این نیست که یک فرد صد در صد درآینده معتاد می شود، بلکه بیانگر این است که این افراد بیشتر از سایرین به مصرف مواد مخدر گرایش دارند و با قرار گرفتن در شرایط محیطی، احتمال معتاد شدن افزایش پیدا می کند. علاوه بر این ها اعتیاد والدین تأثیر زیادی بر ابتلا به اعتیاد در فرزندانشان دارد به همین جهت در این مقاله به بررسی تاثیر ژنتیک بر اعتیاد خواهیم پرداخت.
هیچ کس از اعتیاد در امان نیست چرا که مکانیسم اعتیاد در مغز وجود دارد.
وقتی که مغز یک امر لذت بخش را تجربه می کند، گذرگاه هایی عصبی در مغز ایجاد می شوند و به همین ترتیب فرد دوست دارد که آن لذت دوباره تکرار شود. با این حال تحقیقات نشان داده است که اعتیاد در برخی افراد زمینه ژنتیکی دارد. منظور از ژنتیک، تفاوت های زیستی است که افراد را در برابر اعتیاد آسیب پذیرتر می کند.
اعتیادی که در بزرگسالی به وجود می آید معمولا تحت تاثیر ژن انسان است چرا که تاثیر محیط، معمولا در بزرگسالی به حد زیادی کاهش می یابد. اعتیاد یک مشکل پیچیده است و عوامل بسیار زیادی در بروز آن نقش دارند. ژن یکی از عوامل بروز اعتیاد است. درک بهتر این پیچیدگی ها و شناسایی عوامل موثر، علاوه بر این که به درمان بهتر کمک می کند باعث پیش بینی و پیشگیری بهتر از اعتیاد می شود.
البته لازم به ذکر است که ژن ها سرنوشت انسان را نمی سازند و افرادی که ژن اعتیاد دارند، تنها مستعد معتاد شدن هستند. شما همواره با تعدیل محیط میتوانید از معتاد شدن خود و یا فرزندانتان جلوگیری کنید.
عواملی همچون فرهنگ، اجتماع، مذهب، وضعیت اقتصادی و غیره آسیب پذیری فرد را در برابر اعتیاد تعیین میکنند.
در صورتی که فردی از نظر ژنتیکی مستعد اعتیاد باشد و در محیطی پر خطر پرورش یابد، احتمال معتاد شدن او بیش تر از سایر افراد است. از مهم ترین محرک های محیطی میتوان به در دسترس بودن مواد، مکان و موقعیت های محرک و دوستان مصرف کننده و اطرافیان مشوق اعتیاد اشاره کرد. همچنین سبک های فرزندپروری والدین در ابتلا به اعتیاد فرزندان تأثیر دارد.
یکی از اهداف تحقیقات ژنتیک، پیدا کردن راه های درمانی موثر و بهبود درمان های فعلی است.
ژن های متعددی در بروز اعتیاد نقش دارند که برخی از آن ها هنوز ناشناخته هستند. شناسایی و پیدا کردن هر یک از این ژن ها، گامی موثر در جهت درمان ژن اعتیاد است. هدف پژوهشگران این است که با شناسایی تمامی ژن ها، دارویی را در جهت تعدیل فعالیت آن ها به وجود آورند تا فعالیت مغز به حالت عادی برگردد. البته داروها بر روی تمام افراد موثر نخواهند بود چرا که این امر تحت تاثیر آرایش ژن ها است. با مشخص کردن آرایش ژن های هر فرد می توان داروی مناسب را برای او استفاده کرد.
انواع اعتیاد، حداقل تعدادی از مولفه های ژنتیکی را برای همراهی با خودشان پیدا می کنند، اما جدیدترین آنها اعتیاد به نیکوتین و اختلالات خوردن هستند. بنابراین، اگر یکی از والدین به نیکوتین اعتیاد داشته باشد، شانس مبتلا شدن فرزندش به این اعتیاد حدودا ۴ برابر بیشتر می شود.
بطور کلی، بعضی از افراد دارای ژنهایی هستند که سریعا اعتیاد به نیکوتین را می پذیرند و در مورد مبتلا شدن زنان به اختلالات خوردن نیز باید گفت که این مشکل عمدتا ریشه های خانوادگی عمیقی دارد.
اما بدون در نظر گرفتن دلایل ابتلا به اعتیاد، وابستگی و اعتیاد به هر دلیلی که اتفاق افتاده باشد، تنها رویکرد صحیح، درمان و ترک اعتیاد تحت نظر روانپزشک متخصص ترک اعتیاد و تیم روانشناسی در کمپ ترک اعتیاد جمشیدیه به عنوان بهترین کمپ ترک اعتیاد شبانه روزی تهران می باشد.
بخش مثبت ماجرا این است که والدین مبتلا به اعتیاد، لزوما به داشتن فرزندان معتاد محکوم نیستند. آنان می توانند از استراتژی های زیر برای بهبود زندگی فرزندانشان کمک بگیرند:
شایع ترین علت استفاده از مواد مخدر، نیاز به دفن و سرکوب احساسات است.
والدینی که همواره آماده پذیرش کودک و صحبت کردن با او هستند، الگوی مطلوبی را ارائه می کنند و نحوه مقابله با احساسات را به او یاد می دهند. این کودکان معمولا از سلامت ذهنی بهتری برخوردار می شوند و کمتر به اعتیاد روی می آورند.
فضای خانه، بهترین موقعیت را برای همه اعضای خانواده فراهم می کند تا همه امور را براساس اصل اعتدال پیش ببرند و در هیچ کاری زیاده روی نکنند.
رعایت اعتدال در خوردن غذا، پرداختن به تکالیف مدرسه و فوق برنامه های مختلف، نقش مهمی در این زمینه دارد. کودکانی که در یک ساختار منظم و معتدل تربیت شده اند، می توانند حفظ تعادل و پیروی از قواعد منظم را یاد بگیرند.
والدین همواره باید از ارائه الگوها و مثال های منفی دوری کنند، مثل مصرف خودسرانه داروهای تجویزی در مواقع بدحالی یا برای کاهش وزن. خود-درمانی والدین با استفاده از دارو یا ترکیبات دیگر، همین رویه را به کودکان یاد می دهد.
مداخله فعال و مثبت والدین در زندگی کودکان باید در موقع لازم انجام بگیرد، نه دیرتر از آن. بنابراین، آنان باید انواع تغییرات رفتاری در کودک را تحت نظر داشته باشند.
سخن پایانی
وابستگی به مواد مخدر و اعتیاد ممکن است به دلایل متعددی همچون ژن و تاثیرات رفتاری خانواده ایجاد گردد که در این مقاله به بررسی تاثیر ژنتیک بر اعتیاد پرداختیم. اما تفاوتی ندارد که این وابستگی به کدام دلیل باشد تنها رویکرد صحیح مقابله با آن ترک اعتیاد، تحت نظر روانپزشک متخصص ترک اعتیاد و تیم روانشناسی در کمپ ترک اعتیاد جمشیدیه به عنوان بهترین کمپ ترک اعتیاد تهران می باشد تا بیماران این فرصت را داشته باشند تا علاوه بر درمان جسمانی به اصلاح چهارچوب های ذهنی و درمان وابستگی روانی خود نیز بپردازند.