رئیس مرکز تحقیقات ایدز با بیان این که حدود 15 درصد از معتادهای تزریقی HIV مثبت دارند، عنوان کرد: در صورتی که برنامه کاهش آسیب به صورت دقیق و کیفی با بودجه ای مناسب اجرا نشود دوباره شاهد طغیان در آمار ابتلا به ایدز در جامعه از طریق تزریق مشترک مواد مخدر خواهیم بود.
به گزارش پایگاه خبری اعتیاد و به نقل از افکار نیوز، مینو محرز با اشاره به این که تزریق مواد مخدر همچنان یکی از مهم ترین دلایل ابتلای افراد به ویرس HIV است، عنوان کرد: با وجود این که از دوسال پیش تا کنون الگوی ابتلا به ایدز تغییر یافته و بیشتر شاهد ابتلا به این ویروس از طریق ارتباط جنسی هستیم تا تزریق؛ اما در صورتی که برنامه کاهش آسیب به صورت دقیق و کیفی با بودجه ای مناسب اجرا نشود دوباره شاهد طغیان در آمار ابتلا به ایدز در جامعه از طریق تزریق مشترک مواد مخدر خواهیم بود.
محرز ادامه داد: تا سال 93 بیش از 70 درصد از موارد ابتلا به ایدز از طریق تزریق بود که البته این آمار تنها مربوط به افرادی است که مورد شناسایی قرار می گرفتند.
وی با اشاره به این که کنترل ابتلا به ایدز از طریق ارتباط جنسی سخت تر از تزریق مواد مخدر است در توضیح این مطلب افزود: معتادان ترزیقی در دسترس هستند و می توان آنها را شناسایی و سلامت آنها را بررسی کرد اما در ارتباطات جنسی این امکان برای ما وجود ندارد. حتی خود این افراد نمی دانند که رفتار پرخطر جنسی به چه معنا است و آیا چنین رفتارهایی را داشته اند یا خیر؟
رئیس مرکز تحقیقات ایدز به اخرین آمارهای موجود در مورد ابتلا به HIV مثبت اشاره و اظهار کرد: در ایران حدود 15 درصد معتادهای تزریقی HIV مثبت دارند. هر چند بر اساس مطالعه ای که سال ها قبل در تهران انجام دادیم این عدد برای معتادان تزریقی این کلانشهر 25 درصد است. این اعداد مربوط به سال ها قبل است و تا این لحظه هنوز تحقیق جدیدی صورت نگرفته است.لذا این بررسی ها باید روی گروه های مختلف در معرض خطر تکرار شود.
وی با بیان این که امراضی مانند هپاتیت B و C و همچنین سایر ویروسهایی که از طریق خون انتقال مییابند، میتوانند از طریق تزریق به فرد معتاد و از فرد معتاد به فرد دیگری منتقل شود، اظهار کرد: به منظور کاهش این نوع خطرات در گام اول می توان تلاش کرد الگوی مصرف معتادان تزریقی را به الگوی خوراکی تبدیل کرد زیرا در این صورت خطرات احتمالی که سایر افراد را در جامعه تهدید می کند نیز کاهش می یابد.
محرز ادامه داد: از سوی دیگر باید اقدام به ارایه سرنگ تمیز به معتادان تزریقی کرد تا از سرنگ مشترک استفاده نکنند، زیرا این اشتراک موجب انتقال بیماری بین تعداد زیادی از معتادان خواهد شد. توجه داشته باشید کاهش آسیب میان این افراد تنها دادن متادون به آنها نیست، بلکه باید سرنگ، سوزن، متادون به آنها داد.
رئیس مرکز تحقیقات ایدز با تاکید بر ارائه مشاورههای لازم به معتادان تزریقی خاطرنشان کرد: اگر کیفیت مراکز دی ای سی بالا رود و سرمایه گذاری خوبی روی کاهش آسیب های اجتماعی صورت گیرد، به طور قطع میزان آنها به میزان زیادی کاسته خواهد شد.
وی با ابراز تاسف نسبت به این که در حال حاضربسیاری از زندانها امکانات مالی برای تهیه متادون ندارند،گفت: لذا باید سرنگ در اختیار معتادان زندانی قرار گیرد تا از سرنگ مشترک استفاده نکنند.
محرز ادامه داد: البته باید توجه داشت زندانی کردن یا تجمع تعداد زیادی از معتادان در یک محل خطرساز است و از نظر علمی نیز سالهاست منسوخ شده.همچنین در این مکانها آموزشهای لازم به افراد ارائه شود.
رئیس مرکز تحقیقات ایدز در پایان با بیان این که پیشگیری از اعتیاد نیازمند سرمایهگذاری زیاد است و در دراز مدت نتیجه خواهد داد، خاطرنشان کرد: براین اساس باید آموزش به افراد از دوره تحصیل در مقطع ابتدایی صورت گیرد. البته برنامهریزیها در این زمینه صورت گرفته است اما سرعت اجرایی شدن آنها کند است.